Am fost la Roma…

Am fost… Daca ajungi in Roma si nu vizitezi Fontana di Trevi… este mare pacat. Este poate cea mai mare fantana in stil Baroc din Roma, de aici si poate si atata popularitate. Se zice ca daca arunci o banut in apele ei, te intorci la Roma! Si este imposibil sa nu iti doresti acest lucru. Fontana di Trevi are o legenda foarte frumoasa. Se zice ca apa vine din izvorul Acqua Vergine. Legenda spune ca o feciaora le-a aratat soldatilor calea spre izvor.

In Piata Navonna mananc mereu o pizza. Aproape de fiecare data intalnesc ospatari romani care isi castiga existenta prin munca. Aici intalnim fantana celor patru fluvii – Quattro Fiumi, foarte impozanta. Cateva statui decoreaza monumentul si acestea reprezinta cate un fluviu din continente diferite. Aici mai gasim Fontana di Nettuno si Fontana del Moro.

Piata san Pietro este a fost construita de marele Bernini. De aici mii de oameni urmaresc slujbele si aparitiile Papei. San Pietro este o mandrie a Vaticanului. Aici am fost impresionat de atata liniste gasita cu toate ca erau sute de oameni in jurul meu. La umbra coloanelor imense, zeci de persoane citeau relaxati. Te simti mai bun cateva minute daca inchizi ochii si visezi, te rogi si speri printr-o minune ca Papa apare la balcon… si incerci sa ti-l imaginezi, este imposibil sa nu o faci!

Colosseumul si-a primit titlui de cea mai mare arena construita vreodata de romani. Luptele de gladiatori din acele vremuri erau atat de apreciate, incat imparatul Nero a avut initiativa construirii acestui simbol al orasului. Roma este atat de minunata, incat pierzi orice prejudecata in momentul in care-i calci pamanturile. Te va schimba pentru totdeauna! Si nu glumesc!

Daca vizitezi aceste edificii, evita sa-ti cumperi apa minerala de la vanzatorii ambulanti. Pretul unei sticle poate ajunge la 10 Euro. In general acestia stau in “puncte strategice”, unde sunt convinsi ca daca vezi “APA” vei plati oricat pentruo sticla. Iti recomand gurile de metrou, micile magazine alimentare, care nu te seaca la buzunar.

Imi zboara gandul la Bari. Este orasul meu de suflet. Aici am locuit foarte multi ani. Orasul este situat pe coasta Adriaticii si in acelasi timp capitala regiunii Puglia si a provinciei Bari. Este un oras istoric, acesta fiind prin secolul al treilea un infloritor port. Un important punct turistic este Catedrala Sfantul Nicolae, o impresionanta constructie. Interesanta este arhitectura catedralei, aceasta avand o forma patrata, semanand mai mult cu un castel decat cu o biserica.

Regiunea Puglia nu inseamna doar palmieri si mare albastra, ci in multe locuri, piatra si stanci multe. Principalele obiective turistice din Bari sunt Catedrala Sf. Nicolae, Teatrul Petruzzelli, Castelul Svevo, Stadionul San Nicola, Palatul Provincieu… Sarbatoarea orasului este “festa di San Nicola”, dedicata Sfantului Nicolae. Aproximativ 700.000 de oameni sunt prezenti in fiecare an la acest eveniment. Pentru cateva zile orasul este un adevarat furnicar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *