La gura sobei

Astazi la serviciu mi-am adus aminte de o intamplare demna de povestit, petrecuta desigur in epoca de piatra, in perioada in care eram si eu tanar si cu mai mult par in cap. Nu sunt inca chel, dar in crestet se vad cum au trecut anii!

In perioada respectiva lucram la un birt, o bomba in adevaratul sens al cuvantului. Intr-o seara, sa zicem cu o ora inainte de inchiderea pesterii, apar clienti insetati si evident deja ramoliti. Si parca nu era nimic deosebit daca unul dintre ei nu era perotul paroh peste o Sfanta Biserica dintr-o localitate apropiata de Arad, imi scapa numele, probabil de la batranete.

Si incinge popa o ‘hora’ peste toate mesele din birt pe o muzica crestineasca manelo-drama-punk, de ziceai ca Sfanta Maria tocmai atunci era sarbatorita!

Apoi popa nu era si el popa ca toti… popii! Avea ditamai burta la purtator si jur ca dintr-o simpla privire i-am oferit cu stima mai mult de 100 kg.

Trei prieteni ai lu’ domnu’-speologi de meserie, clientii pesterii de care aminteam mai sus- trageau de el sa-l aduca la pamant. Si nu si nu! Ba chiar mai mult unul dintre ei a spus mai in gluma mai in serios “Hai parinte de ma spovedeste sa-mi piara pacatele”.

Deci totul parea desprins dintr-o comedie ieftina dar a naibii de amuzanta. Si urla popa de rasuna stalactita pe raft si era atat de fericit si el, incat la un moment dat a fost lasat sa-si faca numarul linistit, fiecare ne-am vazut de chestiile noastre.

Mai fratilor. Imaginati-va o namila de om care se dezechilibreaza de pe un scaun metalic semi-ceausist si cade cat este de mare!

Liniste peste tot, popa nimic! Nici musca nu se auzea. Erau secundele alea in care te gandeai ca a murit sau astepti sa scoata un sunet care iti confirma faptul ca Dumnezeu nu io’ facut totusi invitatie de urgenta. Ei bine desigur ca iti piere pe loc starea de euforie avuta cateva minutele in urma si intri in panica.

M-am apropiat de Sfantul Parinte si l-am vazut plin de sange. Am adunat toate prosoapele din birt si am bandajat capul domnului din care curgea sangele ca dintr-un porc. In cadere isi lovise capatana si era bai! Am sunat si la salvare, au venit foarte repede, l-au bandajat pe popa si via la urgenta! Din usa salvarii popa striga catre asistenta – “Sa vi la mine sa pun patrafirul pe tine” :)) Si l-au dus!

M-am intors in local si mai mult de o ora am sters tot sangele pe care initial nu il vazusem, dar era peste tot!

De atunci mi-am zis ca niciodata nu voi mai avea incredere in popi! Sper sa-mi tina Dumnezeu naravul.
Ok. Sunt constient ca putea sa moara cretinul, dar este bine, mai aud din cand in cand ca mai trage cate o sfintire la butoaiele de vin primite de la credinciosi pentru slujbe si o ia razna.

Daca nu eram baiat finut, il treceam de urgenta pe prima pagina la ziar! Uneori ma cert ca sunt atat de prost. Asadar dragii mei, atentie la spovedanie. Dracul sta chiar in patrafir!