Munca la negru?

In Romania zilelor noastre se “poarta” din ce in ce mai mult munca la negru. Iesi de pe bancile facultatii si constati ca tolerezi aceasta forma de abuz si preferi munca la negru, decat sa nu muncesti deloc.

Cum iti dai seama ca muncesti la negru? Ai un contract de munca, o carte de munca in care sunt operate anumite date… Deci stai linistit si astepti pensia nu?

Adevaratele probleme le intampini in momentul in care iti faci lichidarea de la o firma, scoti cartea de munca de la ITM si constati ca ai intradevar trecuta data angajarii si lichidarea in sine, dar angajatorul nu a platit taxele la stat.

Daca doamne fereste ai nevoie de o spitalizare, statutul de angajat nu valoreaza doi lei daca angajatorul nu a platit darile catre sanatate. (Te primeste spitalul… in stare de urgenta care dureaza maxim 3 zile. Dupa 3 zile ori zbori din spital cu ficatul in brate ori platesti fiecare zi de spitalizare. Si o zi de spitalizare uneori este mai scumpa ca o camera de hotel de 4 stele.)

Implicit vrei sa le platesti tu. Intradevar suma lunara nu este foarte mare, insa penalizarile sunt monstruase.

Tu ca angajat nu ai nimic de castigat. NIMIC. Te multumesti doar cu senzatia ca ai un loc de munca, fie el si in ilegalitate, o suma de rahat care sa-ti acopere cheltuielile lunare, desigur bani din buzunarul sefului.

Sau mai vine varianta. Angajatorul te intreaba direct. Vrei sa-ti dau 1000 ron in mana sau 750 cu contract de munca? Te musti de limba si accepti prima varianta.

Daca totusi ai fost informat ca esti in legalitate, ai grija sa semnezi contractul individual de munca, cere periodic completarea cartii de munca, semneaza un stat de plata si nu accepta niciodata salariul fara o semnatura. Daca nu semnezi, ceva pute rau!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *