Mi se pare că timpul trece foarte repede.

Ne lăsăm copleşiţi de probleme sau dacă reuşim să scoatem capul după ce scurtăm lista de necesităţi, dacă reuşim să facem în aşa fel să aducem calculele de la minus măcar la un zero lunar (lucru greu şi-aproape imposibil pentru români) ne aruncăm în stările de rău general din ştirile TV. Pe rând susţinem greve şi revendicări, aplaudăm mulţimea şi înjurăm autorităţile.

Ne calmăm şi ne pregătim de o nouă săptămână de muncă cu gândul bun că-i ultima de luna asta şi ne luăm banii. Un gând ca o sclipire fericită-n ochi. Până i-avem în portofel sau card şi-ncepem să ne plătim viaţa. Jumate sau cât ne-ajunge. Şi iarăşi gânduri grele şi-ncruntare. O săptămână la-nceput de iarnă răcim. Un virus sau o haină prea subţire şi iarăşi ne înclină balanţa financiară spre minus. Medicamente, şerveţele şi dropsuri mentolate. Bem ceaiuri calde şi strănutăm a necaz. Începe un noiembrie friguros. Ne pregătim de iarnă, ne bucurăm cu gândul la sărbători, ne sperie iar gândul la bani. Ne consolom din nou. Bine că avem de muncă. Deocamdată.

Ne lăsăm ameţiţi de grila apetisantă de programe de lenevit în canapea cu o telecomandă-n mână. Dacă iarna asta insistă să bată recordul celei de anul trecut o să ne-ascundem zgribuliţi în noi, pe sub fulare şi căciuli şi-o să-ncercam o supravieţuire. Familia, prietenii şi iar televizorul. O să zâmbim că suntem sănătoşi şi ne-a ferit viaţa de unele mai grele de-atât.

În prima zi de primăvară o să zâmbim scurt în soare. Şi-apoi o să ne-ngrijoram de inundaţii. Şi trece martie cu flori şi mărtişoare mici. Şi trece aprilie dezmorţindu-ne şi brusc e luna mai. Şi am fi vrut să ne-amintim de anul ăsta numai de bine.

Eu am să-ncerc să îmi trăiesc viaţa ca şi cum nimic nu m-ar putea atinge. Nici grija banilor sau lipsa lor, nici ştirile catastrofale nici stratul mare de zăpadă anunţat. Vă sfătuiesc să faceţi la fel! De Halloween scobesc un bostan. De 1 decembrie mă bucur chiar şi ipocrit. De sărbători doar o crenguţă şi o ciocolată. Şi globurile vechi pe care le avem. Şi musai coji de portocală. Şi un vin fiert. Zăpada mare de-o veni o facem bulgări şi oameni mari din sfere albe cu zâmbete paradoxale.

Aşa! Şi prima zi de primăvară o să păşim peste şuvoaiele ce ne inundă canalizările şi-o să cumpărăm/primim ghiocei şi zambile. Şi pregătim o ieşire la aer curat de Paşte. O felie de cozonac îndulceşte orice om. Şi când o să fie, a doua zi, luna mai, să respirăm sănătoşi şi cu o lista mare de bucurii mărunte-n buzunar, bifate!