Fierule unde esti?

Tinand cont ca perioada asta sunt cu sanatatea in pioneze, am incercat sa-mi schimb total modul de viata si mai ales orele acordate calculatorului. In momentul de fata sunt intoxicat cu atatea medicamente incat am probleme cu stomacul si pe majoritatea dintre ele le vomit. Medicul de familie mi-a recomandat foarte mult fier si mai ales vitamine “in stare naturala” mai ales ca legume/fructe sunt in abundenta pe piata. M-am interesat putin ce este fierul asta de care toata lumea vorbeste.

“Fierul este o substantă minerală vitală, necesară pentru sinteza hemului din globulele roşii (hematii) şi a pigmentului muscular (mioglobina). De asemenea, este esenţial pentru enzimele celulare din grupa citocromilor, care asigură procesele de respiraţie celulară.

Organismul poate sintetiza, în cantităţi mici, unele vitamine, Însă sinteza oligoelementelor şi, prin urmare, a fierului, este imposibilă. fierul este obtinut exclusiv din alimente. Însă doar 2-10% din fie­rul conţinut în alimente este absorbit şi intră în circulaţia sanguină.

Fierul joacă un rol foarte important în organism. Cantitatea de oxigen care ajunge la creier, inimă, ficat, muşchi şi alte ţesuturi depinde în primul rând de fier. Fierul facilitează creşterea, sporeşte rezistenţa organismului la boli, împiedică apariţia oboselii. De asemenea, previne instalarea anem iei, care e consecinţa deficienţei de fier, şi redă tonusul natural al pielii.

Pierderile lunare de fier ale femeilor sunt de două ori mai mari decât cele ale bărbaţilor. Femeile gravide au nevoie de o cantitate de fier de două ori mai mare decât în mod normal. Fierul şi calciul sunt două dintre mineralele care lipsesc cel mai adesea din alimentaţia femeilor. Necesarul zilnic de fier al femeilor este, în medie, de 1,5 mg, însă gravidele şi mamele care alăptează au nevoie de aproximativ 3 – 3,5 mg.

Obţinerea acestei cantităţi doar din alimentaţie este aproape imposibilă. O mie de calorii conţin cca 6 mg de fier, deci ar trebui consumată o cantitate enormă de alimente, în jur de 5000 de calorii, pentru a se asigura necesaru de fier al organismului – 30 mg deoarece doar 10% din această cantitate poate fi absorbită, adică 3-4 mg.

Aproximativ 10-15% dintre sugari, copii, adolescenţi, gravide, sportivi şi persoanele în vârstă suferă de pe urma deficienţei de fier. Printre simptomele deficienţei de fier la copii se numără scăderea capacităţii de concentrare, a atenţiei şi a nivelului de inteligenţă în general.

Consumatorii de cafea şi de ceai au un necesar crescut de fier. Pe lângă aceasta, fosfoproteinele din ouă şi făină integrală reduc asimilarea fierului”

Ok. Mi-am cumparat de la Calivita o gramada de vitamine si suplimente nutritive. Am folosit aceasta marca in trecut, am putina incredere! Nu prea mai am incredere in chestiile frumos cosmetizate din farmacii, care costa foarte mult si la urma urmei sunt niste rahaturi. Sper ca imi revin in perioada urmatoare. Sunt VARZA!