Ce se intampla la o inmormantare?

Ei dragilor astazi am avut o zi plina. M-am trezit foarte devreme si pana la amiaza am stat la inmormantarea fostei soacre, Dumnezeu sa o odihneasca in pace ca tare minunata a mai fost. A trait 72 de ani! Frumoasa varsta si o specific pentru ca are legatura cu randurile de mai jos.
Seful a gasit oportun momentul de a suna ca sa-i pun un titlu la o poza exact cand saraca femeie intra in groapa, dar am fost salvat de telefonul popii care suna si el in draci. E greu. Mai avea cateva gropi de astupat si il cauta lumea.

Mi-am zis in gand ca este ziua telefoanelor mobile si a internetului mobil. Langa mine o tipa care din auzite, rubedenie cu raposata, arunca priviri de vipera sotului care butona de zor o  tastatura qwerty pana cand aceasta so’ enervat si io’ zis sa lase Facebookul ala ca suntem totusi la o inmormantare.  Am zambit eu si vreo 3 persoane din jurul meu.

Astfel am avut ocazia de a vedea pe viu ce face lumea la astfel de chestiuni si fac o lista pe care o redau vitejeste mai jos.

1. Rudele apropiate

In aceasta categorie intra cu succes familia care nu vede ce se intampla in jurul lor. Plang/se roga, asculta cu sfintenie preotul si mai trag cate o inchinaciune cand face tarcovnicu’ semn.

2. Rudele mai indepartate

Aici deja trecem la un nivel mai superior. Verisoare, cuscre si tot soiul de rubedenii pe care cel din sicriu le vedea foarte rar in timpul vietii pamantesti, vorba popii! Pe langa o lacrima, se mai intereseaza si apartamentul la cine a ramas, oare cat mai primeste pensie si cat a cerut popa la pentru slujba.

3. Cunostinte/Prieteni

Suntem la o categorie foarte cunoscuta. Prietenii au trecut usor pragul varstei a treia. Vin sa-i aduca un ultim omagiu dar se intereseaza si daca primesc prosoape la plecare. In general astia de sex feminin. Incing ad-hoc o hora a barfei in jurul sicriului si toaca din cuvinte pe toti prezenti. Ba ca aia are prea mult alb pe ea, ba ca “sandaua’ aia e de curve” si neaparat ele isi exprima cunostintele acumulate in astfel de situatii.

Ba ca lumanarile alea nu sunt bune, ba ca prosoapele folosite sunt subtiri, ba ca fisa aia de 1 ban are valoare mica si nu trece mortul Iordanul prea repede. (Cica este o traditie ca in drum spre groapa… se arunca cu banuti. Astfel raposatul “trece Iordanul” si merge in cer intr-un fel pe care nu l-am inteles. Oare botezat? Caci altfel nu intreleg faza cu trecerea asta) Acum traditiile le respectam! Ce nu inteleg este de ce fisa de un ban nu este buna. Aia de “cinci mii” este acceptata? Are cineva un tabel cu cotele acestea? Cu ce banut treci mai iute? Ca fratele X a plans mai putin decat sora Y, ca parca cuscra zambea ca a scapat de ingropaciune si de data asta!

Revin la aceasta categorie cu o completare. Grupul acesta de domnite adunate nu sunt prietene! Situatia le uneste si fiecare are grija sa specifice ca fata ei a ajuns in America, e si maritata deja! Ca baiatul ei e mare scula la nu stiu ce firma si atat de bine castiga incat a invins criza… Din cand in cand isi amintesc ca nu au lacrimat de cateva minute bune si pornesc asa un sir de lacrimi ca daca nu te-ai fi aflat la 5 pasi de ele si nu auzeai toata convesatia, jurai ca sunt cele mai pioase si omagioase doamne adunate acolo.

Nu doresc sa omit domnii din aceasta sectiune. O parte din ei sotii grupului de mai sus, aia care au mai apucat. Ei stau linistiti. Nu imi amintesc ca am vazut discutii intre ei. Sunt usor in spatele doamenlor si sunt atenti la slujba.


4. Obligatiile

Aici includem persoane care de obicei nu au nici o legatura cu defunctul, dar vin din obligatie. Uneori sunt colegi de serviciu cu fiul, fica, etc. Sunt decenti si primii care pleca imediat dupa slujba. Tot respectul!

5. Gura casca

Astia sunt prezenti la fiecare “lasare la groapa” din ziua respectiva. Sufera si ei alaturi de cei prezenti. Nu vor suc sau apa minerala, insa nu refuza un pahar cu vin sau ceva tuica, doar daca mai este ca doamne fereste nu vor sa deranjeze.

Deci iata dragilor cateva categorii principale de oameni care participa la o inmormantare si revin timid la momentul de dupa…

Dupa ce sicriul este acoperit cu pamant, categoria numarul 3 fuge repede la “masina cu pomana” aflata la 2 aleei departare. Cu nerabdarea in suflet asteapta familia sa vina la impartit colacii si desigur prosoapele ca-i jale daca nu apuca unul! La colaci au grija sa mentioneze si pe X-uleasca care nu a putut ajunge ca e tintuita de un junghi, dar transmit ele promana mai departe, nu-i bai!

Lasand partea amuzanta deoparte… Pleci spre casa scarbit avand asfel de persoanaje in jurul tau. Dar viata e colorata, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *