Bolile închipuite nu te mai scapă de şef

Persoanele care obişnuiesc să îşi ia concediu medical, chiar dacă nu sunt bolnave, pentru a mai scăpa câteva zile de gura şefului sau pentru a merge la munte sau mare trebuie să fie foarte atente, deoarece Ministerul Sănătăţii şi-a îndreptat atenţia asupra lor. De-a lungul anilor am auzit sute de persoane, care au spus că au apelat la această tactică pentru a sta acasă.

Unii dintre ei au mers la medicul de familie şi l-au rugat să le prescrie câteva zile de concediu medical sau o foaie de boală, deoarece la instituţia la care lucrează vor avea loc restructurări de personal şi cine nu este la lucru pe motive de sănătate nu poate fi dat afară, alţii pentru a mai scăpa de stres.

Personal nu am apelat niciodată la medicul de familie pentru a cere să îmi de-a concediu medical, dacă nu a fost necesar. Nu au trişat niciodată, nu am minţit că sunt bolnavă doar să stau acasă şi mereu am fost corectă. Sincer nu m-a dus nicăieri această corectitudine şi nici orele şi zilele petrecute la locul de muncă, în timp ce alţi colegi de-ai mei erau în aşa-zisul ,,condeciu medical” şi se relaxau pe unde puteau.

Mai câştigaţi au fost ei că pe an pe lângă zilele de concediu de ohihnă de drept, aveau grijă ca o lună să spună că sunt răciţi sau mai ştiu eu ce. Pentru ei, decizia Ministerului Sănătăţii ca aceste persoane să fie verificate la domiciliu de către reprezentanţi ai angajatorilor, Casei de Asigurări şi ai Poliţiei nu cred că este una primită cu braţele deschise.

Cei care au apelat până acuma la astfel de şiretlicuri, dacă le putem spune aşa ar fi cazul să se gândească de două ori înainte să mai repete procedura şi în acest an, deoarece persoanele care nu vor fi găsite acasă nu vor mai primi indemnizaţia de asigurări sociale. Totodată va creşte şi cuantumul amenzilor pentru cei care nu respectă prevederile legale în acordarea concediilor medicale.

Cred că la noi în ţară, foare multe personae au fost ,,împinse” să apeleze la concediu medical din cauza stresului de la locul de muncă şi mai ales al comportamentului conducerii faţă de angajat. În aceste cazuri îi înţeleg pe cei care mint şi spun că sunt bolnavi pentru a scăpa de răbufnirile uneori nefontate ale şefului.

În mod sigur, dacă angajatorii s-ar purta mai bine cu angajaţi, le-ar înţelege doleanţele şi le-ar aprecia munca, lucrurile s-ar schimba în bine. Oamenii ar merge cu drag la locul de muncă şi nu ar dori să scape de stresul provocat de şef. Pentru majoritatea ar fi de ajuns acele zile de concediu de odihnă de drept. Vorbesc de cei care le place să muncească, nu de cei care trândăvesc toată ziua.

Aşa că cei care conduc instituţii şi societăţi comerciale ar trebui să se gândească mai mult la cel pe care l-au angajat şi să îi ofere un mediu mai plăcut, deoarece atunci în mod sigur populaţia nu va mai apela la concedii medicale, dacă nu va fi neaparat nevoie din cauza sănătăţii, iar bolile închipuite nu vor mai fi trecute pe hârtie.